Źródło: https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,107103,24344929,kolagen-naturalny-wlasciwosci-jak-kolagen-wplyw-na-skore-twarzy.html
Źródło: https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,107103,24344929,kolagen-naturalny-wlasciwosci-jak-kolagen-wplyw-na-skore-twarzy.html

Wraz z wiekiem zmiany w procesach metabolicznych składników strukturalnych skóry prowadzą do zauważalnych oznak starzenia, którymi są zwiększona suchość, zwiotczenia skóry i powstawanie zmarszczek. Czynniki takie, jak dieta bogata w cukier, używki, mało snu i duża ekspozycja na słońcu również przyczynia się do spadku kolagenu.

Skóra jest największym organem ludzkiego organizmu i spełnia kilka ważnych funkcji. Oprócz funkcji sensorycznej, ekspresyjnej zapewnia fizyczną barierę przed egzogennymi czynnikami środowiska. Składa się z trzech warstw naskórka, skóry właściwej i tkanki podskórnej.

Skóra właściwa zawiera fibroblasty, które produkują elastynę i kolagen, w tym typu I i typu III oraz białka macierzy zewnątrzkomórkowej. (1) W sieci włókien kolagenowych osadzone są glikozaminoglikany, składające się głównie z kwasu hialuronowego, siarczanu chondroityny i siarczanu dermatanu. Wielkość cząsteczkowa kwasu hialuronowego wpływa na właściwości fizykochemiczne skóry, takie jak jej zdolność do zatrzymywania wody i elastyczności. Kwas hialuronowy (ang. hyaluronic acid, w skrócie HA) należy do grupy związków o nazwie glikozaminoglikany (GAG), czyli do polisacharydów, których łańcuch składa się z powtarzalnych jednostek dwucukrowych. Cząsteczka kwasu hialuronowego złożona jest z cząsteczki kwasu D-glukuronowego i cząsteczki N-acetyloglukozaminy a jego średnia masa cząsteczkowa mieści się w zakresie 10–104 kDa. (2-4)

Źródło: https://www.hakwashialuronowy.pl/co-to-jest-kwas-hialuronowy-ha/
Źródło: https://www.hakwashialuronowy.pl/co-to-jest-kwas-hialuronowy-ha/

To naturalny biopolimer o takiej samej budowie zarówno u człowieka, jak i u innych kręgowców, również bakterii (uznaje się go, za najstarszą ewolucyjnie formę glikozaminoglikanów). W organizmach żywych HA występuje najczęściej w postaci soli sodowej: hialuronianu sodu.

Starzenie naturalne i fotostarzenie wpływają na integralność strukturalną skóry właściwej i mogą być pogłębione przez dietę. Do rozwoju zaawansowanych produktów końcowych glikacji w wyniku reakcji chemicznej między glukozą a wolnymi grupami aminowymi w białkach prowadzi wysoki poziom cukru w diecie.
Produkty końcowe zaawansowanej glikacji pozostają w tkance, ponieważ nie mogą być normalnie degradowane przez enzymy. Powyższe czynniki wpływają na fibroblasty zawarte w skórze właściwej, powodują zmiany w strukturze, kształcie oraz w ilości i jakości produkcji elastyny i włókien kolagenowych typu I. Dodatkowo starzejące się fibroblasty syntetyzują mniej kolagenu, zarówno in vitro, jak i in vivo, w porównaniu z młodymi, dorosłymi fibroblastami. (5) Wpływa to na oznaki starzenia, które zwykle są najbardziej widoczne na skórze twarzy.

Odpowiednio dobrane suplementy diety, które składają się z hydrolizowanego kolagenu, kwasu hialuronowego, witamin i minerałów, przeciwdziałają procesom starzenia.

Przeprowadzono otwarte badanie w celu zbadania wpływu suplementu diety kolagenu na właściwości skóry. Codzienna suplementacja przez 60 dni doprowadziła do zauważalnego zmniejszenia suchości skóry, zmarszczek i głębokości fałdów nosowo-wargowych. Po 12 tygodniach zaobserwowano znaczny wzrost gęstości kolagenu i jędrności skóry. Dane z tego badania sugerują, że kolagen może przeciwdziałać oznakom naturalnego starzenia.

Organizm człowieka do około 25. roku życia wytwarza wystarczającą ilość kolagenu. Po przekroczeniu tej magicznej liczby wraz z upływem kolejnych lat jego produkcja zwalnia, a nasza skóra zaczyna się starzeć.

Źródło: https://houseofcollagen.com/kolagen-naturalny-podstawowe-informacje/
Źródło: https://houseofcollagen.com/kolagen-naturalny-podstawowe-informacje/

Z punktu widzenia chemicznego kolagen jest bardzo puszystą substancją, co oznacza, że utworzenie tabletki, która zawiera czysty kolagen jest niemożliwe. Skład obojętnie jakiego preparatu kolagenowego w tabletkach, wśród pierwszych 3-4 pozycji w składzie zawiera utwardzacze i stabilizatory. Aby uniknąć przyjmowania zbędnej chemii należy suplementować produkt w proszku. Najczęściej od 2,5 do 20 gram hydrolizatu kolagenu w proszku jest potrzebne w celu ochrony skóry i aparatu ruchu. Wpływa również na redukcję cellulitu oraz rozstępów.
Kolagen to białko proste, fibrylarne stanowiące główny składnik substancji międzykomórkowej organizmów zwierzęcych, które składa się z trzech łańcuchów, zwiniętych razem w ciasną potrójną helisę. Nadaje tkankom odporność na rozciąganie zbudowany wyłącznie z aminokwasów, należących do białek włóknistych, czyli mówiąc ściślej, fibrylarnych skleroprotein. Zbudowany jest z długich, spiralnych łańcuchów peptydowych, w których występuje 19 aminokwasów. Najważniejsze z nich to: prolina glicyna, arginina, hydroksyprolina i hydroksylizyna.

Stosując kryterium pochodzenia można wyróżnić 4 rodzaje kolagenu: wieprzowy, wołowy, drobiowy i rybi.

Kolagen naturalnie występuje w takich pokarmach jak: salceson, galarety z nóżek wieprzowych i cielęcych, golonki, podroby czy galaretki owocowe. Powyższe potrawy zawierają zbyt wiele tłuszczu, dlatego rekomendowane jest suplementowanie kolagenu w proszku.

Aby działanie w głębszych warstwach skóry, hydrolizowanego kolagenu było możliwe, musi przekroczyć barierę jelitową i dotrzeć do krwiobiegu. Tempo transportu przez barierę jelitową jest krokiem kontrolnym, który wpływa na skuteczność tych związków w skórze i biodostępność.

Według Richelle i wsp. (6) biodostępność to ilość odżywczego związku bioaktywnego, który przekracza barierę jelitową, aby dotrzeć do krwiobiegu. Jest wówczas dostępny do przechowywania w organizmie (w tym kontekście w skórze) lub w procesie metabolicznym.

Pierwszy etap trawienia zhydrolizowanego kolagenu polega na degradacji do dipeptydów i tripeptydów lub wolnych aminokwasów. W proces degradacji zaangażowane są między innymi takie proteazy jak, np. proteazy trzustkowe, proteazy rąbka szczoteczkowego jelita cienkiego, peptydaza.

Suplementowanie hydrolizowanego kolagenu może być przydatną strategią przeciwdziałania zmianom związanym ze starzeniem się skóry. Eksperyment Iwai i wsp. (7) wykazał, że znaczna ilość zhydrolizowanego kolagenu pochodzącego z hydroksyproliny pojawiła się we krwi zdrowych ochotników badania, którzy spożywali hydrolizowany kolagen z chrząstek, kurzych łap i świńskiej skóry po 12 godzinach postu. Po spożyciu kolagenu ilość peptydów zawierających hydroksyprolinę we krwi wzrosła. Swój szczyt osiągnęła po 2 godzinach aspadek do połowy maksymalnego poziomu po 4 godzinach od spożycia.

Po konsumpcji peptydy kolagenowe są trawione i rozprowadzane w ciele. Watanabe-Kamiyama i wsp. (8) badali dystrybucję peptydów kolagenowych zarówno w skórze jak i innych tkankach za pomocą eksperymentu in vivo. Wyznakowaną 14C prolinę lub peptydy kolagenowe podawano szczurom Wistar. Jej radioaktywność mierzono w różnych tkankach 0–6 godzin po spożyciu peptydów kolagenowych i przez 14 dni później. Wyniki są bardzo obiecujące pod względem czasu przebywania w skórze. Wykazały, że radioaktywność w tkance skóry utrzymywała się na wysokim poziomie do 14 dni. Oznacza to, że istnieje zdolność peptydów kolagenowych do dotarcia do skóry właściwej, gdzie obserwuje się ich główną korzyść.

Źródło: https://pl.dreamstime.com/tkanka-powietrzna-pod-mikroskopem-histologia-fizjologii-cz%C5%82owieka-image160789164
Źródło: https://pl.dreamstime.com/tkanka-powietrzna-pod-mikroskopem-histologia-fizjologii-cz%C5%82owieka-image160789164

Wzmocnienie działania kolagenu należy uzupełnić o makro i mikroelementy oraz witaminy. Polecam kolagen MSP Laboratorium wzbogacony o następujące składniki:

Siarczan Glukozaminy jest związkiem zaliczanym do grupy Aminocukrów. W naszym organizmie wchodzi w skład chrząstki stawowej. Jej suplementacja prowadzi do pobudzenia procesu syntezy proteoglikanów, co przekłada się na przyspieszenie procesów naprawczych stawów. Dodatkowo grupa siarczanowa ułatwia wbudowywanie Siarki do chrząstki stawowej, zwiększając tym samym efekt terapeutyczny Siarczanu Glukozaminy.

Kolagen hydrolizowany to najlepsza forma kolagenu. Kolagen to niezwykle istotny składnik w organizmie. Stanowi blisko 30% zawartości wszystkich białek. Jest elementem, który łączy ze sobą komórki, a więc jest niezwykle ważny przy prawidłowej budowie zębów, kości oraz skóry. Wpływa on także na utrzymanie odpowiedniej elastyczności, poziomu nawilżenia oraz napięcia skóry, a wraz z biotyną korzystnie oddziałuje na prawidłowy stan włosów.

Kwas hialuronowy jest związkiem naturalnie występującym w organizmie. W skórze ludzkiej jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej oraz jest głównym składnikiem mazi stawowej. Jest ważnym składnikiem płynu stawowego, gdzie służy jako środek smarny i odgrywa rolę w przeciwstawianiu się siły ściskające.

Siarka organiczna (MSM) ma wyjątkowe właściwości profilaktyczne i terapeutyczne. Dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym zabezpiecza uszkodzone chrząstki przed działaniem wolnych rodników, jednocześnie zmniejszając dolegliwości bólowe. Polecana jest również w celu poprawy kondycji stanu włosów, skóry i paznokci. Siarka w MSM bierze udział w syntezie podstawowych aminokwasów l-metioniny i l-cysteiny.

Ekstrakt z żywicy kadzidłowca zawierający kwas bosweliowy. Kadzidłowiec (Boswellia serrata) to roślina pochodząca z Indii, z której pozyskuje się powszechnie cenioną i stosowana od tysięcy lat żywicę.

Witamina D, pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego.

Witamina C, która uważana jest za jedną z ważniejszych witamin. Wśród wielu jej zasług, należy zwłaszcza wspomnieć o tym, że pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich, a także w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry. Dodatkowo witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zdrowych kości. Pomaga także w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych i ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ponadto pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego i prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych. Dodatkowo bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek. Wapń jest też potrzebny do utrzymania zdrowych kości oraz zębów.
Rekomendowany przeze mnie kolagen

MSP Laboratorium Premium Collagen (cena 199 PLN, na Hasło MSP Collagen 149 PLN)

  • Poprawa stanu i wyglądu skóry, włosów i paznokci
  • Wspomaganie jędrności, elastyczności  i nawilżenia skóry
  • Redukcja zmarszczek i cellulitu
  • Opóźnianie procesów starzenia się
  • Ochrona i regeneracja stawów, ścięgien i chrząstek
  • Wzmacnianie kości i zapobieganie osteoporozie
  • Wspomaganie układu trawiennego i odpornościowego
  • Ochrona naczyń krwionośnych i serca
  • Przyspieszenie gojenia ran i blizn
  • Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Ta wyszukana kompletna formuła w postaci hydrolizowanego kolagenu z MSP Laboratorium, ukierunkowana jest na poprawa stanu i wyglądu skóry, wspomaganie jędrności, elastyczności  i nawilżenia skóry, redukcji zmarszczek i opóźnianie procesów starzenia się. Dodatkowo dla wsparcia zdrowia, aparatu ruchu, stawów i kości, poprawę kondycji włosów, paznokci, sportowców, seniorów, rekonwalescentów dochodzącym do zdrowia po urazach, złamaniach, kontuzjach.
Podstawę suplementu stanowi najwyższej jakości hydrolizowany kolagen, który uzupełnia zasoby kolagenu i stymuluje endogenną (wytwarzany wewnątrz organizmu) produkcję w naszym organizmie.

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat suplementacji tego kolagenu, zadzwoń i zamów: 695 017 687 mail monika@sekitapilch.pl

Bibliografia

1. Mistrz RH, Rook A, Burton JL, Ebling FJG, Wilkinson DS. Podręcznik dermatologii. Oxford, Wielka Brytania: Blackwell Scientific; 1992. [ Google Scholar ]

2. Shimada E, Matsumura G. Lepkość i masa cząsteczkowa kwasów hialuronowych. J Biochem. 1975; 78 (3):513-517. [ PubMed ] [ Google Scholar ]

3. Tammi R, Saamanen AM, Maibach HI, Tammi M. Degradacja nowo zsyntetyzowanego hialuronianu o wysokiej masie cząsteczkowej w przedziałach naskórka i skóry ludzkiej w hodowli narządów. J Zainwestuj Dermatol. 1991; 97 (1):126–130. [ PubMed ] [ Google Scholar ]

4. Scott JE. Struktury wtórne w roztworach hialuronianu: implikacje chemiczne i biologiczne. Ciba znalazła sympa. 1989; 143 :6–15. [ PubMed ] [ Google Scholar ]

5. Varani J, Dame MK, Rittie L i in. Zmniejszona produkcja kolagenu w skórze starzonej chronologicznie: role zależnej od wieku zmiany funkcji fibroblastów i nieprawidłowej stymulacji mechanicznej. Jestem J Patholem. 2006; 168 (6): 1861–1868. [ bezpłatny artykuł PMC ] [ PubMed ] [ Google Scholar ]

6. Richelle M, Sabatier M, Steiling H, Williamson G. Biodostępność skóry witaminy E, karotenoidów, polifenoli, witaminy C, cynku i selenu. Br J Nutr. 2006; 96 (2):227–238. [ PubMed ] [ Google Scholar ]’

7. Iwai K, Hasegawa T, Taguchi Y, et al. Identyfikacja peptydów kolagenowych pochodzenia spożywczego w ludzkiej krwi po doustnym spożyciu hydrolizatów żelatyny. J Rolnictwo Żywność Chem. 2005; 53 (16):6531–6536. [ PubMed ] [ Google Scholar ]

8. Watanabe-Kamiyama M, Shimizu M, Kamiyama S, et al. Wchłanianie i skuteczność doustnie podawanego hydrolizatu kolagenu o niskiej masie cząsteczkowej u szczurów. J Rolnictwo Żywność Chem. 2010; 58 (2):835-841. [ PubMed ] [ Google Scholar ]

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206255/#b6-cia-9-1747