Kriolipoliza jest nieinwazyjną metodą pozwalającą na miejscową redukcję nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Podstawą do stworzenia tej procedury było odkrycie dokonane w 2008r. przez amerykańskich naukowców dr D. Manstein i dr R. Anderson ze szpitala w Massachusetts i zaimplementowana w medycynie. Stwierdzili oni, że komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na niską temperaturę, niż otaczające je struktury: skóra, nerwy czy mięśnie. Umierają już w temperaturze 0 st. C. Odkrycie to pozwoliło na wynalezienie urządzenia, które wykorzystuje miejscowe, kontrolowane zimno, jako czynnik selektywnie niszczący komórki tłuszczowe, bez uszkadzania sąsiednich tkanek. Tworzenie się mikrokryształów lodu wewnątrz komórek tłuszczowych, indukowana apoptoza i reakcja zapalna doprowadzają do uruchomienia aktywacji układu immunologicznego i do powolnego oczyszczania miejsca zabiegu z obumarłych adipocytów – komórek tłuszczowych.
Czas trwania całego cyklu, jako niskotemperaturowy uraz w efekcie klinicznym wynosi ok 8-12 tygodni. Konkludując, należy stwierdzić, iż adipocyt poddany kontrolowanemu ochłodzeniu ulega apoptozie [[1]] i jest usuwany w procesie fagocytozy przez makrofagi [[2]]. Makrofagi wypełnione lipidami migrują przez system naczyń limfatycznych do krwiobiegu, następnie ich zawartość jest metabolizowana w wątrobie, bez efektu wzrostu lipidów we krwi.
Przez 11 lat procedura „ta” zyskała na aprobacie lekarzy, kosmetologów, specjalistów zabiegów estetycznych a przede wszystkim pacjentów.
Kriolipoliza jest rewelacyjną procedurą przy połączeniu jej z działaniami odchudzającymi – ćwiczeniami fizycznymi i zdrową dietą.
Mechanizm działania kriolipolizy
Początkowo obserwuje się nacieki komórek zapalnych – granulocytów obojętnochłonnych, później zwiększa się znacznie ilość makrofagów, które w procesie fagocytozy usuwają ulegające apoptozie adipocyty.
Od ok. 30 dnia po zabiegu proces zapalny zaczyna się zmniejszać, w 90 dniu nie stwierdza się już jego objawów w badaniu histologicznym. Ze względu na eliminację stanu zapalnego oraz przedłużonej w czasie degradacji komórek tłuszczowych i powolnej resorpcji tkanki tłuszczowej, nie obserwuje się niekorzystnego zjawiska związanego z nadmiarem skóry. Lipidy z komórek tłuszczowych są powoli uwalniane i transportowane przez układ limfatyczny w celu dalszego ich metabolizmu, podobnie jak to się dzieje z trójglicerydami pochodzącymi z pożywienia.
Działanie urządzenia
Następuje schłodzenie tkanki do ok. 4 do -10 st. Wciągnięcie fałdy dodatkowo tamuje przepływ krwi, co jeszcze bardziej nie dopuszcza do ocieplenia miejsca zabiegu i sprzyja procedurze kriolipolizy.
Zabieg trwa 30-50 minut. Padają pytania a dlaczego nie 60 minut? Ponieważ istnieje ryzyko odmrożenia lub wybroczyn.
Wskazania do zabiegu
Zabieg kriolipolizy polecany jest dla osób, które borykają się z problemem miejscowego nagromadzenia się tkanki tłuszczowej. Możliwe jest wyszczuplenie brzucha, talii, boczków, ramion, karku, pośladków i ud.
Źródło: materiały ze szkolenia
Przeciwwskazania
- stany zapalne skóry,
- infekcje,
- otwarte rany,
- miejscowe zaburzenia krążenia,
- zaawansowana cukrzyca u osób starszych,
- choroby wątroby,
- wszczepiony sprzęt medyczny taki jak: stymulator serca, urządzenie sztucznie podtrzymujące życie, przenośne urządzenie do pomiaru EKG
- choroba Raynauda
- ostra pokrzywka pod wpływem zimna
- przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych
- hipoproteinemia
- ciąża i okres laktacji
Kriolipoliza – ilość zabiegów
Pierwsze efekty po kriolipolizie obserwuje się już po pierwszym zabiegu, warto jednak zdecydować się na wykonanie serii nawet do 5 zabiegów.
Źródło: materiały ze szkolenia
Proces usuwania komórek tłuszczowych poddanych działaniu kriolipolizy przebiega dwutorowo:
- bezpośrednio przez krystalizację, po której w ciągu 2 do 6 tygodni następuje apoptoza i postępujący proces degradacji komórek wraz ze stopniowym uwalnianiem lipidów.
- pośrednio, w wyniku stymulacji współczulnego układu nerwowego, która wywołuje lipolizę.
Działania niepożądane
- zaczerwienienie skóry,
- obrzęk
- świąd
- uczucie łaskotania
- uczucie odrętwienia
[1] Apoptoza – zaprogramowana śmierć komórki
[2] Makrofagi – duże komórki układu odpornościowego należące do układu fagocytów jednojądrzastych, powstające w szpiku kostnym z monocytów, cechujące się zdolnością fagocytozy i enzymatycznej degradacji pochłoniętych komórek